Geschiedenis

Club

 

Wandelclub De Noorderkempen vzw, aangesloten sedert 1.1.2016 bij de vzw Wandelsport Vlaanderen -WSVL- (voorheen Vlaamse Wandelfederatie)  onder het nr 1038, werd begin 1990 opgericht onder impuls van enkele verwoede wandelaars. Want wat elders kon, moest ook in Hoogstraten en omgeving lukken. In een mum van tijd waren er al een 50-tal leden, en op het einde van het jaar stond de teller al op 145. In de loop der jaren bleef dit aantal verder stijgen en nu zijn we ondertussen met zo'n 300 leden, een respectabel aantal.

Ieder jaar worden drie grote wandelingen ingericht die telkens, behoudens grote uitzondering, vanuit één van de zes deelgemeenten vertrekken. Traditiegetrouw wordt in april ook jaarlijks een bedevaarttocht van ongeveer 65 km naar Scherpenheuvel georganiseerd. Daarnaast krijgen onze leden via busreizen vier maal de gelegenheid om in een heel andere omgeving hun sport te beoefenen, en eens per jaar is er een verlengd wandelweekend, soms in eigen land, maar even zo vaak in het buitenland. Voeg daarbij nog een vijftal clubwandelingen in groep voor de eigen leden, en je ziet dat er voldoende aanbod en variatie is voor elke sportieve stapper. (zie jaarprogramma)   

 

Ons logo

Dit is een prachtige grafische presentatie van de hand van onze plaatselijke kunstenaar Paul Verbeeck. Maar wat stelt het nu precies voor?

Op de zwarte achtergrond bemerkt men drie wandelende figuren. Zij lijken een lange wandeling achter de rug te hebben want hun houding is niet meer zo fris, ze ondersteunen elkaar een beetje en kijken precies hoopvol naar de plaats van aankomst. De laatste van de drie wandelaars heeft zijn wandelstok reeds aan de kapstok gehangen, zijnde de naam van onze wandelclub die horizontaal in het midden van het logo werd geplaatst. Maar wie één oog dicht knijpt en de tekening eventjes anders bekijkt, merkt dat de bovenkant tevens de afbeelding is van de rijksgrens tussen België en Nederland in de provincie Antwerpen. Deze vondst maakt van ons logo iets bijzonders. De drie wandelende figuren verwijzen heel duidelijk naar de activiteiten van de club enerzijds en die grens-suggestie duidt anderzijds aan waar onze wandelclub actief is, namelijk in de Noorderkempen of nog preciezer in de middelste bult, het land van Hoogstraten. Van de drie landsbulten werden hoofden gemaakt en zelfs het vlekje Baarle-Hertog werd niet vergeten. (naar een tekst van Jef Schellekens)

 

Hoogstraten

Begijnhof
Begijnhof

 

Stad en Vrijheid … een adellijke geschiedenis

De hertog van Brabant verleende de vrijheidsrechten in 1210 aan Hoogstraten. Keizer Karel V gaf in 1518 het Land van Hoogstraten, onder heerschappij van Antoon de Lalaing en Elisabeth Van Culemborg, de status van graafschap. Deze periode was heel zeker een hoogtepunt in de geschiedenis van onze stad met onder meer de bouw van de prachtige Sint Katharinakerk met zijn hoge imposante toren, die u vanuit elke windrichting graag naar onze ‘Vrijheid’ leidt. Tot 1709 bleef Hoogstraten in handen van de familie De Lalaing, nadien kwam het onder de voogdij van de familie Salm-Salm. In 1740 werd de stad en haar omgeving verheven tot hertogdom. Bij de Franse overheersing op het einde van de 18de eeuw gingen alle titels en voorrechten verloren. Nadat bij de gemeentefusies in 1977 Hoogstraten terug samengevoegd werd met de buurdorpen Meer, Meerle, Meersel-Dreef, Minderhout en Wortel, mag onze gemeente zich vanaf 1985 opnieuw stad noemen.

 

Heden ten dage

Gelegen naast de E19, de drukste verkeersader van Europa, is het vandaag een levendig winkelstadje met uitnodigende terrasjes, te midden van een groene vruchtbare omgeving die iedereen inviteert om er te komen wandelen of fietsen. Reeds 3 maal heeft Toerisme Provincie Antwerpen in de voorbije jaren Hoogstraten, met meer dan 160 km wandelplezier, bekroond als ‘wandelgemeente’.

Naast de imposante kerk en toren is onze regio ook internationaal bekend om haar superlekkere aardbeien, die met reden hun kroon dragen en zo ook de eretitel ‘koninginnen van Hoogstraten’ ruim verdienen. Veiling Hoogstraten, met een totale jaarverhandeling van meer dan 32,5 miljoen kg aardbeien, behaalde in 2019, samen met haar andere topproducten tomaten, paprika’s en komkommers een omzet van nagenoeg 242 miljoen euro. Ongetwijfeld hebben de veiling en de vele tuinbouwers in belangrijke mate bijgedragen tot de economische welvaart in onze streek.

Tenslotte is Hoogstraten ook een echt scholencentrum. Voor het secundair onderwijs kan je er terecht in 4 scholen: het Instituut Spijker, het Vrij Technisch Instituut Spijker, het Klein Seminarie en het Vrij Instituut voor Technisch Onderwijs. De meer dan 5000 leerlingen komen vanuit de hele provincie voor het verwerven van kennis, vaardigheden en attitudes zodat zij kunnen uitgroeien tot creatieve mensen, die hun talenten weten te ontwikkelen in respect voor elkaar en hun omgeving.

Hoogstraatse "Koninginnen"
Hoogstraatse "Koninginnen"