35°  AARDBEIENTOCHT  23 JUNI 2024                     in Minderhout

 

Afstanden :6 – 12 – 18 – 24 en 30 km

 

Vertrek : 't Markenhof

              Koestraat 6

              Minderhout

 

Vertrekuren : 07:00 - 15:00

 

De start is vanuit de Parochiezaal 't Markenhof Koestraat 6 in 2322 Minderhout. De aanlooproute naar Wortel loopt langs de Kapel Onze-Lieve-Vrouw van den Akker, dan over trage wegen langs de Laermolen, een gerestaureerde slagmolen, het Withof, een vroegere Pastorij. Nu is het Withof in privé handen. De eigenaar heeft opnieuw een snoekvijver laten aanleggen naast de Kapelweg, een oude voetweg, je komt ook voorbij het Gelmelslot, nu een penitentiaire inrichting voor mannen en vrouwen.

De oorsprong van het kasteel is niet duidelijk. Eén van de grote mysteries is de oude naam van het kasteel: het slot van Gelmel. Wie is Gelmel? In de loop der eeuwen werden hier verschillende antwoorden op gegeven. Volgens sommigen was Gelmel een Hun, een Noorman of de Vandalenkoning Gilimer. In de 12de eeuw bestond er in het hertogdom Brabant een familie Gelmele. Zijn zij de eerste bewoners van het Gelmelslot ?

De rustpost is in de deelgemeente Wortel in de voetbalkantine van de KVNA. Al de wandelingen, met uitzondering van de 6 km gaan naar Wortel Kolonie, Unesco werelderfgoed.
Vanuit de rustpost zijn diverse lussen uitgezet door mooie stukken van Wortel Kolonie.

 

De "Koloniën van Weldadigheid" vertellen een merkwaardig stukje geschiedenis uit  de tijd dat onze contreien deel uitmaakten van Nederland, tussen 1815 en de Belgische onafhankelijkheid in 1830. De Nederlandse generaal Johannes Van Den Bosch wilde na zijn terugkeer uit Nederlands-Indië ook in eigen land "koloniseren". Hij startte een idealistisch maatschappelijk experiment om de armoede te bestrijden, maar tegelijk ook om mensen aan de rand van de samenleving, zoals landlopers en bedelaars, "in de pas te laten lopen". Vanaf 1818 werden op enorme stukken arme grond zeven "koloniën van Weldadigheid" gesticht: vijf in Nederland, twee in de Antwerpse Kempen: Wortel-Kolonie en Merksplas. De inwoners moesten het land bewerken om voor de eigen boterham te zorgen. Ze kregen een onderkomen in kleine boerderijtjes.

 

Na de wandeling kunnen jullie de lekkere Hoogstraatse aardbeien met ijs proeven. De aardbeien kunnen ook gekocht worden.

 

Wij heten jullie van harte welkom op onze 35ste Aardbeientocht. 

 

 

 

Meer info over de wandeling :

     Albert Van Bouwel  0477 93 79 85

 

 

Routes aardbeientocht 2024 in routeyou

            (gelieve op de afstand te klikken voor het kaartje)

  6 km     12 km     18 km     24 km     30 km

 

Alle afstanden
alle afstanden.jpg
JPEG-bestand 644.3 KB
Afstanden en rustplaatsen
ww_afstanden.pdf
Adobe Acrobat document 46.6 KB